Dva až tři kusy tohoto ovoce zajistí doporučenou denní dávku vitamínu C. „V mandarínkách jsou také vitamíny A, B1, B2, B6, B9 (kyselina listová) a vitamín E. Z mandarinek si náš organismus doplní několik minerálů, hlavně draslík, hořčík, fosfor, vápník, sodík, mangan a železo,“ jmenoval Regionální úřad veřejného zdravotnictví (RUVZ) na sociální síti.
Díky vitamínům, minerálům a stopovým prvkům, které mandarinky obsahují, pomáhají chránit cévy, ledviny, podporují činnost srdce, přispívají ke zmírnění revmatických bolestí, snižují riziko infarktu a cévní mozkové příhody. \“Ovoce obsahuje rozpustnou vlákninu pektin, která napomáhá při trávení, plynatosti a snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi,\“ upřesnil RÚVZ.
Mandarinky mají nízký glykemický index, jsou proto vhodným ovocem i pro diabetiky a lidi redukující svoji hmotnost. \“Ve vyšším množství je v mandarinkách přítomen synefrin, který pomáhá uvolnit ucpaný nos a dokáže také spalovat tuky,\“ poukázal RÚVZ.
Své využití má také kůra z mandarinek, ve které je přítomen salvestrol, přírodní ochranná látka s protirakovinným účinkem. \“Důležité je i správné skladování mandarinek, a to na tmavém místě a při teplotě do osmi stupňů Celsia,\“ dodal RÚVZ.
Známá moderátorka a herečka Kateřina Brychtová nám opět připravila úžasný koláček. Tentokrát s mandarinkami.
https://tydenikmuzi.cz/peugeot-308-opet-prijemny-podvozek-prvni-jizda/
https://casopismuz.cz/13-outfitu-na-zimu-ktere-vykouzlite-s-pleteninami/
https://tydenikpromuze.cz/kyselina-hyaluronova-a-jeji-priznive-ucinky-v-peci-o-plet/