Kouzlo bublinek: Čas na ně je v každé denní době

Newspaper

U nás se pijí šumivá vína stále nejvíc na přelomu let, ale labužníci říkají, že čas na bublinky je v každém ročním období a v každé denní době. Ale není šumivé jako šumivé.

Na bublinky jsou vhodné vysoké sklenice ve tvaru flétny nebo tulipánu.
Šampaňské, sekt, cava, spumante, prosseco, crémant… názvy, se kterými se v souvislosti se šumivými víny setkáte, jsou znalci známé, ale laikovi často moc neříkají. A zejména – neví, co který znamená a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Koneckonců, stále mnoho lidí u nás označuje každé šumivé víno jako šampaňské.

Šampaňské, tedy Champagne
Šampaňské, tedy Champagne, je nepochybně králem šumivých vín a od 19. století je považováno za luxusní nápoj. Šumivé víno se však může nazývat Champagne jen za určitých podmínek. Hrozny – odrůdy Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay – musí pocházet ze speciálně vymezené pěstitelské oblasti v regionu Champagne. Uplatňují se zde zvláštní pravidla pěstování, jako je hustota výsadby, omezení výnosů a ruční sklizeň. Šampaňské se musí vyrábět výlučně klasickým kvašením v lahvích a má minimální dobu zrání ve sklepech. Ta je 15 měsíců, v případě ročníkového šampaňského dokonce 36 měsíců.

Jiná šumivá vína
Klasické kvašení v láhvi se označuje na etiketách šumivých vín jako Méthode Champenoise, Méthode Traditionnelle nebo Metodo Classico. Vzniká při něm mimořádně jemná kyselina uhličitá, která „způsobuje“ pověstné perlení, tedy bublinky. Zároveň je to nejsložitější a tedy i nejdražší metoda výroby šumivého vína.

Šumivá vína se vyrábějí tímto kvašením v láhvi i mimo oblast Champagne. V ničem nejsou horší než šampaňské, ale kvůli ochraně ochranné známky Champagne musí mít jiný název. Ve zbytku Francie se proto nazývají Crémant. Také na výrobu Crémantu se vztahují přísná pravidla, například ruční sklizeň hroznů. Odrůdy hroznů jsou stejné jako u šampaňského.

Cava je zase španělský název pro šumivá vína. Jejich výroba podléhá podobně přísným předpisům jako výroba šampaňského a má 3 úrovně kvality podle toho, kolik „leží“ na kvasnicích: základní zraje minimálně 9 měsíců, Reserva nejméně 18 měsíců a Grand Reserva 30 měsíců. K výrobě Cava se nejčastěji používají odrůdy hroznů Parellada, Macabeo a Yarel-Io.

Italské jakostní šumivé víno se nazývá Spumante. Označení „DOC“ (Denominazione di origine controllata) znamená, že pochází z určité pěstitelské oblasti. Nejznámější spumante je Prosecco.

Existují i ​​levnější šumivá vína než zmiňovaná, u nich se druhotné kvašení neuskutečňuje v lahvích, ale ve velkých nerezových tancích, které mohou mít kapacitu až 200 000 litrů. Jejich výroba je tedy efektivnější a jsou levnější, než šumivá vína vyrobená tradiční (klasickou) metodou zrání v lahvích.

Kromě šumivých vín obsahují bublinky i perlivá vína, italské secco nebo frizzante či naše perlivé víno. U nich kyselina uhličitá nepochází z druhotného kvašení, ale dodává se do vín „zvnějšku“, tedy sycením kysličníkem uhličitým. Perlivá vína od pravých šumivých rozeznáte i podle toho, že se plní do běžných vinných lahví.

Není sklenice jako sklenice: Jak vybrat správný
Co je na etiketách
Na etiketách šumivých vín se můžete setkat s různými názvy – ty označují obsah zbytkového cukru ve víně. Mezinárodní klasifikace vypadá takto:

Extra Brut (extra suchá, s 0 až 6 g zbytkového cukru na litr) jsou obzvláště suchá šumivá vína s minimálním množstvím cukru.

Brut (s 6 až 12 g zbytkového cukru) jsou nejčastěji klasifikovaná šumivá vína – suchá as malým množstvím cukru.

Extra dry (extra suché, s 12 až 17 g zbytkového cukru) – toto označení najdete někdy na prossecu a představuje další odstupňování vnímání cukru. Vína však lze stále označit za suchá.

Sec ( polosuché se 17 až 32 g zbytkového cukru) – název polosuché je poněkud zavádějící, jelikož se jedná o víno s dost vysokým obsahem zbytkového cukru

Demi sec (polosladká s 32 až 50 g zbytkového cukru) jsou vína s výraznou sladkostí, která se nejlépe pijí k dezertům.

Doux (sladké, s více než 50 g zbytkového cukru) jsou klasická dezertní vína. Slovenská klasifikace je velmi podobná, liší se jen v detailech, například demi sec není od 32, ale od 33 g zbytkového cukru na litr atp.

Praktické rady
Ideální teplota k pití šumivého vína je 9 až 11 stupňů a je jedno, jestli pijete Champagne, nebo „obyčejné“ šumivé víno vyráběné v tancích. Na bublinky jsou vhodné vysoké sklenice ve tvaru flétny nebo tulipánu. Nalijte víno do výšky přibližně dvou třetin, aby se aroma mohlo dobře rozvinout a šumivé víno mohlo krásně perlit.

- Reklama -Newspaper
PR články

Redakce doporučuje

Články autora