Dýňová polévka vždy jinak

Newspaper

Dýňová polévka patří k podzimu ak zimě. Polévka z dýně hokaido má intenzivní barvu a lze do ní použít i slupku.

Hokkaido polévka s chilli.
Polévka z máslové dýně má výrazné oříškové aroma a díky konzistenci dýně je krásně krémovitá. Kousky dýně. resp. i jiné zeleniny, se doporučuje nejprve restovat na cibuli a česneku, teprve poté přidat vývar. Nebo ještě lépe: cibuli nejprve nechat zkaramelizovat, potom na ní opéct dýni a zalít vývarem. Do dýňové polévky jsou vhodné i jiné druhy zeleniny: například cukina, celer, mrkev a brambory. Brambory jí dodají krémovitější konzistenci, mrkev intenzivnější barvu. Svěží variantu polévky dostaneme, pokud do ní přidáme pomerančovou nebo jablečnou šťávu.

Křupavá kůrka
Křupavá kůrka je pro mnohé nejchutnější část chleba. Pokud pečete chléb doma, existuje jednoduchý trik, aby se vydařila ještě křupavější. Bochník před pečením potřeme nebo postříkáme slanou vodou. Na ozdobu na něm můžeme udělat i pár zářezů.

Jednoduchý likér
Receptů na vaječný likér, který patří také ke svátkům, je nepočítaně. Nabízíme ten nejjednodušší. Smícháme 1 neslazené a 1 slazené kondenzované mléko, přidáme 4 žloutky a rum podle chuti. Vše smůlu zmixujeme. Jelikož žloutky se tepelně neupravují, měly by být co nejčerstvější. Jinak se jich není třeba bát, alkohol likér konzervuje, takže může být v chladničce, dokud jej nevypijete. Pro ty, kteří mají nesnášenlivost na vaječnou bílkovinu nebo laktózu, existuje veganská varianta. Ze sójového mléka, z vanilkového cukru a maizeny uvaříme řídký pudink, můžeme přidat i trochu kokosového tuku. Přikryjeme potravinářskou fólií, kterou dáme přímo na krém, aby se nevytvořila „kůže“. Když vychladne, přimícháme rum a rozmixujeme.

Barevné smoothie
Smoothie, tedy hustý ovocný či zeleninový nápoj, můžeme připravit v různých barvách. Stačí použít správnou kombinaci surovin. Červené smoothie uděláme z bobulového ovoce, červené řepy, červených pomerančů a neoloupaných červených jablek. Pomerančové zase z mrkve, pomeranče, papáje a nektarinky. Na žluté můžeme použít mango, ananas, banán a citrón. A nakonec zelené uděláme ze špenátu, z bylinek, avokáda a kiwi.

- Reklama -Newspaper
PR články

Redakce doporučuje

Články autora